Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

OrdacsehiMagyarországSomogy megyeSomogy vármegye - Zardavár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Ordacsehi, Zarda-vár

Ordacsehi mellett, a községtől ÉNy-ra a Csehi (vagy Ordai) - berekben létezett az un. Zarda-vár. A néphit  szerint a török időkben egy Szarda, vagy Zárda nevű vitéznek volt itt vára. A mocsárban lévő hosszabb, ÉD-i  irányú sziget É-i végében lévő 40 m átmérő­jű, 5-6 m magasan kiemelkedésen volt a „földvárszerű  erődítés".

Gönczi Ferenc 1929. augusztus 12-én és 13-án az ovális terület ÉNy-i részén egy, míg a DNy-i részén három kutatóárkot ásatott. A KNy-i irányú kutatóárok két szélén, egymástól 30 méterre kb. 1,8-2 m széles, rakott kőfalat  talált. Az árok kö­zepén NyK irányú csontváz is előkerült. 10x10 méteres területen sok követ ta­láltak a  turkálók.

1966 táján Müller Róbert végzett itt terepbejárást, leírása szerint: „a Zádorvár kisméretű, a környezet mocsarából kiemelkedő sziget. A szigeten mesterséges erő­dítés nyomai láthatók. A sáncnyomokon belül szórványosan gyűjthetők jellegtelen őskori kerámiatöredékek." Müller  feltételesen őskori eredetűnek vélte.

Az erődítés nyomai  az 1970-es évekig megvoltak,  amíg a fonyódi  Településtisz­tasági Vállalat  földgépei  teljesen  el nem  hordták. Az  1980-as  évek elején Magyar  Kálmán már  csak egy erősen bolygatott,  elhor­dott terület maradványait  találta. Lehetségesnek tartja, hogy egy korai, Árpád-ko­ri, „motte"-típusú vár volt, amelyet a középkorban templomos  helynek is használ­tak, akkor kerültek ide a temetkezések.

Forrás: Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig - 2005

 

GPS: É 46° 45.292 (46.754871)
K 17° 36.489 (17.608149)

Információk: A terület Fonyódliget DK-i végéből érhető el legegyszerűbben. Ordacsehi irányából az M7-es autópálya nyomvonala miatt a helyszín már nem megközelíthető.

A napjainkra teljesen elpusztult vár környezete vizenyős mocsaras terület. Ezért a megközelítése nem mindig lehetséges!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció