Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Barsberzence - Tekovská BreznicaSzlovákiaFelvidékBars vármegye - Sólyomkő

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Barsberzence (Tekovská Breznica) község mellett a Garam völgyében, a község fölött emelkedő 445 m magas Hrádok hegyen, Berzence várának maradványaitól DK-re, 200 m-re festői sziklaszirt emelkedik a magasba, Sólyomkő vára. Eredetét homály fedi. Némelyek úgy gondolják, hogy Berzence elővára lehetett. Mások korai, 12-13. századi, un. „Kisvárra gondolnak Sólyomkő kapcsán. Létezik olyan vélekedés is, mely szerint Sólyomkő talán az oklevelekben a 13. század második felétől említett, esztergomi érsek által birtokolt Berzence lehetett, melyet 1312-ben Csák Máté lerombolt. Az érsek pedig nem itt, hanem a közeli hegyen, jóval nagyobb területen építtette újjá ugyanazon név alatt Berzence várát. A vár történeti kutatása továbbra sincs lezárva. A vár területén Árpád-kori cserépedénytöredéket találtunk.

Sólyomkő vára egy K-Ny-i irányú sziklán épült. A hármas sziklacsúcs középső, legnagyobb darabjának kis platóján csekély alapfal nyomait figyelhetjük meg. E középső sziklatömb mérete Ny-K-i irányban kb. 50m, É-D-i irányban kb. 30 m. Az É-i oldal majdnem függőleges szikla, itt védőfalat valószínűleg nem emeltek. A DK-D-DNy-i oldalon mesterséges árokkal vették körül a vár területét. Ez az árok és sánc ma is jól látható, szélessége kb. 3 m, mélysége 1m.

/Karczag Ákos – Szabó Tibor/

Forrás:

Peter Gutek – Miroslav Matejka: Menej známe stredného Pohronia. Pamiatky Múzeá 2002/1. 2-3. old.

GPS: É 48° 22.655 (48.377586)
K 18° 37.843 (18.630720)

Barsberzencéből, a temető mellett vezet el az a jelzett turistaösvény, amelyen a várba juthatunk. A várhegy oldalában igen meredek kapaszkodón jutunk el Berzence várának romjaihoz, majd a hegygerincen DK-i irányba továbbhaladva Sólyomkő várához.

Várak.hu mobil applikáció