Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Malomvíz - Râu de MoriRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Retyezát-hegység É-i lábánál, a Hátszegi-medence D-i szélén a Russzilor (Ruso vize) mellett fekszik Malomvíz (Râu de Mori) község. A falu feletti sziklás hegy oldalában (a faluból délkeletre kivezető mellékúton mintegy 2,5 km-re) az egykor a Retyezátba vezető utakra felügyelő Kolcvár romjai állnak (726 m), a várhegy alján pedig egy XIII. századi, román stílusban épült, utóbb ortodox (görögkeleti) templom romja árválkodik.

Az egyhajós, síkmennyezetes, egyenes szentélyzáródású épületet a kenéz Kendeffyek emelték, eredetileg családi kápolnának. A kétemeletes templomtorony erődítései, felépítése, beosztása (első, lakóhelyül is szolgáló emeletére bevonható létra segítségével kívülről lehetett feljutni, lőréses második emelete pedig védelmi célokra volt berendezve) arra utal, hogy a templomnak Kolcvár védelmezésében - amolyan elővárként - is szántak némi szerepet.

A templombelsőt XV. századi freskók díszítették, havasalföldi festő munkái. A kis templomot és környezetét ottjárttunkor (2005) szépen helyreállítva találtuk..

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 700,

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 28.804 (45.480068)
K 22° 52.313 (22.871876)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció