Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sólyom - ŞoimiRomániaErdély és PartiumBihar történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

 

A Béli- (Moma-Kodru-) hegység É-i lábánál, a K-ről érkező és itt É-ra forduló Fekete-Körös bal partján fekszik Sólyom (�oimi) falu. A községtől délre, kb. 2 km-re középkori vár romja található az erdei úttól 100 méterre, nyugati irányban, egy 344 m magas hegyen.

Egyes vélemények szerint 1294-ben emelték, építtetője a Borsa nemzetség egyik tagja lehetett. Feltehetően azután hagyták el a várat, és kezdődött meg pusztulása, amikor a Borsák itteni birtoka 1333-ban a Váradi püspökség kezébe került.

A várat a déli oldalon mesterséges árok választja el a hegygerinctől, amely tovább folytatódik a vár nyugati és északi oldalán. A várdomb keleti oldala igen meredek, itt nem készült árok. A vár külső fala a keleti oldalon maradt meg a legjobb állapotban, mintegy 15 m hosszúságban, külső oldalának magassága eléri a 3 métert. A kb. 20x25 m-es várterületen belül, annak délkeleti sarkában egy kisebb kiemelkedésen találhatóak a vár központi épületének romjai, melyek helyenként elérik a 3-4 méter magasságot.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 400.

GPS: É 46° 39.362 (46.656029)
K 22° 6.624 (22.110394)

A Béli- (Moma-Kodru-) hegység É-i lábánál, a K-ről érkező és itt É-ra forduló Fekete-Körös bal partján fekszik Sólyom (Şoimi) falu. A községtől délre, kb. 2 km-re középkori vár romja található az erdei úttól 100 méterre, nyugati irányban, egy 344 m magas hegyen.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció