Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NyírbátorMagyarországSzabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeSzabolcs történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Videók
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Első okleveles emlékeink szerint "Bator" földje királyi birtok volt, ahová 1272-ben IV. László király Hodászról nyilasait telepítette, 1279-ben azonban a Gut-Keled nemzetség adonymonostori ágából származó András fia Berecknek, a Báthoriak ősének adományozta. E család az időtől mintegy 340 éven keresztül birtokolta Bátort és tartozékait A nagy kiterjedésű birtok központjában, Bátorban, már a középkorban volt a Báthori családnak egy udvarháza, amelyet a XV. század második felében átalakítottak, bővítettek. A kutatások szerint a mai református templom mögötti dombon lehetett ez az udvarház, amit a XVI. században várkastélynak, illetve várnak említenek. A várkastélyt palánk erősítette, melyet vizesárok is övezett.

Feltételezhező, hogy a ma is látható és az 1730-as évek körül magtárrá alakított épület a vár része volt.

Itt kötötték meg 1549. szeptember 8-án a nyírbátori egyezményt Fráter György és Ferdinánd király megbízottai, amelyben Erdély és a királyi Magyarország egyesülését mondták ki. János Zsigmond 1564-ben több várral és várossal együtt Bátor várát is elfoglalta.

XVII. századi sorsáról nem tudunk, de a XVIII. századi urbáriumok megemlékeznek az ekkor már erősen romos vár épületeiről.

A Báthori család kihaltával 1648-ban a Rákóczi család szerezte meg Nyírbátort és a hozzá tartozó uradalmat.

II. Rákóczi Ferenc szabadságharcának bukása után 1711-ben a birtokot a kincstár foglalta le, azonban Rákóczi Ferenc és nővére, Aspremont grófné Bánffy Györgynek zálogosította el. Utódaik birtokában maradt 1747-ig.

Ekkor Nyírbátort, mint az ecsedi uradalom tartozékát gróf Károlyi Ferenc vette meg.

GPS: É 47° 50.270 (47.837841)
K 22° 8.234 (22.137232)

Megközelítés: A Báthori várkastélyhoz legkönnyebben a 471-es főútról a Vár utcába kanyarodva juthatunk el. A várkastély és panoptikum, belépőjegy váltása mellett látogatható. További infó: www.bathorivarkastely.hu

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció