Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Hodrushámor-Hodrusbánya - Banská HodrušaSzlovákiaFelvidékHont történelmi vármegye - Szent Péter és Pál-templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Hodrusbánya - Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére szentelt templom

A templom a temetőben, a település fölötti magaslaton található. A templom az 1500-as évekből származik, és késő gótikus stílusban épült, bár a belső tér és díszítése a későbbi barokk stílus elemeit viseli magán. A temetőbe vezető reneszánsz kőkapu (1580) domborművén a 16. század végi templomerődítés maradványait találjuk. A templom és a kapu a falu legfontosabb szakrális emlékei közé tartozik.

Késő gótikus templom, 1575-1577-ben épült a völgy fölé magasodó Trencsén-kitermelés magaslatán. A régi iratokban Frauenperghnek (Nőhegy) nevezték - ugyanúgy, mint az 1515-ben épült temetői templomot Besztercebányán. Valószínűleg a protestáns hívek építették, de az évszázadok során a protestánsok és a katolikusok többször is felcserélték, attól függően, hogy Hodrusban melyik egyház uralkodott. 1580-ban a török támadások kapcsán fallal erősítették meg, de ez nem akadályozta meg, hogy felgyújtsák. A gótikus elemeket többszöri javítás és átépítés után eltüntették, de a főhajó déli falának falán a vakolat alatt láthatóan egy gótikus nyeregtetős portál rejtőzik, amire a repedések körvonalai utalnak. A gazdag barokk oltárberendezést a 21. század elején többször kirabolták, így csak szánalmas maradványok maradtak. A templomnak nincs saját sekrestyéje. 2005-2006-ban a templom alapjait megerősítették és a tetőzetet kijavították. A harangok 1796-ból és 1880-ból származnak. A templom nemzeti kulturális műemlék.

https://www.dokostola.sk/kostol/411243-sv-petra-a-pavla

 

"Első pillantásra egy közönséges temető közönséges kapujában állsz, de a dolgok egy kicsit másképp állnak. Amint látjátok, a kapuhoz egy faldarab csatlakozik. Ez nem akármilyen fal, hanem a templom erődítményének maradványa. A közelben látható 16. századi gótikus temetői templomot egykoron megerősítették. A dombon való elhelyezkedésének köszönhetően menedéket nyújtott a környék lakóinak a török háborúk és más zavargások idején, amelyek a régi időkben bőségesen előfordultak. A nők és a gyermekek veszély idején a templomban kerestek menedéket, míg a bányászok egyszerű bástyákon védték azt. A templom jól megépített volt, és ellenállt a támadásoknak. A vastag belső templomfalban, az ajtó közelében még ma is láthatóak olyan mélyedések, amelyekbe belülről egy masszív faládát lehetett behúzni, hogy megvédjék az ajtót a feltöréstől. A templom éppen egy meredek lejtő szélén áll, és érdekes, hogy az oldalkapu, amelynek gótikus kapuja a templom vakolatában is kivehető, éppen erre a lejtőre nyílik. Lehetett ez egy menekülési útvonal arra az oldalra, amelyet a meredekség miatt nem fenyegettek volna annyira a török betolakodók? Ki tudja már... Valójában még a falak sem védték meg a templomot attól, hogy az egyik támadás során leégjen.

Csak a gyönyörű reneszánsz kapu maradt meg, a portálban lévő értékes kődomborművel, amelyre az 1580-as évszámot vésték. Úgy véljük, hogy a kapu ekkor épült. A portálon két férfi portréja is látható, talán a kapu adományozói."

https://hodrusa.ekopolis.sk/13/

GPS: É 48° 27.670 (48.461159)
K 18° 49.021 (18.817015)

Információk: a templom a település temetőjében kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció