Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sopronkeresztúr - DeutschkreutzAusztriaBurgenlandSopron vármegye - Nádasdy várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Sopronkeresztúr, Nádasdy várkastély

A kastély egyemeletes, négytraktusú épület, négy sarkán bástyaszerűen kiugró toronnyal. Az eredeti vízivárat a Kanizsaiak építették 1492-ben. Nádasdy Tamás 1560-ban felújította, mai formájában pedig Nádasdy Páál építette ki 1625-ben. A kastély kapuja előtt egykor felvonóhíd ívelte át a vizesárkot.

A bejárttól jobbra az Esterházy, balra a Nádasdy-címer látható, a következő felírással: ILLMI COMITIS THOMAE DE NADASD REG. HVNG. OLIM PALAT. FILII FRANCISCI FILIVS PAVLVS, TERRAE FOGARAS PER. ET…MAI AM M.D.C.XXV. 

A várhídról balra, a kőfalon emléktábla, a következő szöveggel: „Erzsébet királyné emlékfái.” Alatta kőoszlopon a fák ültetésének idopontja: 1896.ápr.1. 

Az északkeleti toronyban volt a kastély-kápolna, amelynek csúcsíves ablakai és boltívei még ma is magukon viselik a késo gótika stílusjegyeit. Feltehetoen 1643 után rendezték be ezt az épületrészt kápolnának, amikor Nádasdy Ferenc áttért a katolikus hitre. A nyugati szárny egyik termében nemes vonalú kandalló áll, falán a Nádasdy-címerrel (17 sz.) A vár délnyugati sarokszárnyának pincéjébol egykor alagút vezetett ki .

A szovjet megszállók vandalizmusa 1945-ben komoly károkat okoztak az épületben. Az épületen kívül, a bejárattal szemben, szép barokk granarium (magtár) állt. 1952-ben lebontották.

A kastély 1966 óta Anton Lehmden tulajdona, aki a fantasztikus realizmus bécsi iskolájának egyik alapítója. A vár mai jó állapota nagyrészben az ő aprólékos munkájának köszönhető. A kastély a művész menedékhelye lett, akinek sikerült az épületből valóságos műalkotást varázsolnia. Az ismét régi fényében ragyogó kastély különleges látnivalói közé tartozik a Lehmden Múzeum, amely modernitásával különleges ellentétet képez a történelmi épület egyedi hangulatával szemben.

 

Források:

Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999),

Burgenland, Ausztria napos oldala: www.burgenland.info

GPS: É 47° 35.985 (47.599758)
K 16° 38.752 (16.645868)

Információk: Sopronkeresztúr település Kópháza irányából érhető el legegyszerűbben. A várkastély a település központi részétől keletre helyezkedik el.

Látogatása május 15. és szeptember 15. között, minden péntek - szombat - vasárnap tervezhető 10-17, vasárnap 10-14 óra között.

A várkastély magántulajdonban van, ezért az esetleges privát programok miatt elképzelhető, hogy zárva tart a látogatók előtt. Javasoljuk az aktuális információk ellenőrzését a vár honlapján:  Schloss Deutschkreutz

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció