Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ZámolyMagyarországFejér vármegyeFejér történelmi vármegye - Kerekszenttamási rotunda

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Zámoly, Kerekszenttamási rotunda, későbbiekben török őrtorony (?)

Egyesek szerint a törökök által a XVI. században épített őrtorony Székesfehérvár elővára volt. Van olyan forrás ahol Kerekszenttamás, máshol Kerekszentandrás néven említik a tornyot.

A Fejér megye művészeti emlékei című könyv (Székesfehérvár, 1998, szerk: Entz Géza Antal és Sisa József) szerint az építmény nem katonai, hanem egyházi épület volt. Kerny Terézia cikkszerző az alábbiakat írja: "Kerekszenttamás A templomáról elnevezett falu, első említés 1231, a Csák nemzetség birtoka. A 15. sz.-ban Csókakővár birtoka. A török korban elnéptelenedett.

Rotunda. Kerek épület maradványa, helyenként 3-4 m magas falakkal. Épült valószínüleg a 12. sz.-ban, mint apszis nélküli rotunda, a kerektemplomok kései változata. 9 m átmérőjű, D-i bejárattal. ÉK-i falában az egykori szentségtartó fülkéje.

A középkori Kerekszenttamás a mai Forrás-puszta és a gánti kőbánya között terült el, egy fontos útkereszteződés mellett, mely már a középkorban nagy jelentőségű volt. A templomáról elnevezett falut mint a Csák nemzettség birtokát nevezi meg először egy 1231-ben keltezett oklevél. A falu a török időkben néptelenedik el, 1702-ben már pusztaként írják le.

Források:

l.:Gerecze P.: Magyarország műemlékei. Bp., 1906. 310

Gervers-Molnár V.: A középkori Magyarország rotundái. Bp., 1972 41., 56., 98., 1., 26., 55. számú kép.

Műemlj. 501./" Genthon István írja (1951): Zámoly - török őrtorony Kerekszentandrás néven.

GPS: É 47° 20.911 (47.348518)
K 18° 23.883 (18.398050)

Információk: A torony romjai a Zámolytól északra levő útkereszteződés közelében vannak.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció