Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Márcfalva - MarzAusztriaBurgenlandSopron vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

R.kat. templom (Mária megkoronázása): a falu közepén, egy dombon áll és lőrésekkel kiképzett középkori védőfal veszi körül, 1683-ban a kora gótikus épület nagy része elpusztult, a mai templom 1691 óta áll. A hatalmas, erősfalu épület bejárata fölött kőből faragott Madonna-szobor. Az impozáns tornyot nyolcszögletes kősisak koronázza. A toronyfalon olvasható felírásból kiemelkedik az építés évszáma: 1691, valamint az alapító címere.

Hogy az épület templomerőd volt, azt nemcsak az 1968-ban eredeti formában helyreállított védőfal, de a támasztópillérek fölött látható lőrések is igazolják. A belső díszítés legérdekesebb alkotása a déli kapuzat freskója (14.sz.), amely egyrészt a keresztre feszített Krisztust ábrázolja Máriával és Szent Jánossal, a jobb oldalon pedig a Védőköpenyes Mária látható, akinek prémmel bélelt palástja alatt emberek, feltehetően a gyülekezet tagjai állnak.

(A lelkész, az alapító és családjával, valamint a festő).

A templomerőd védőfala alatt, a domb tövében két oszlop áll az útszélen: az egyiken barokk Madonna-szobor; a régebbi, csavart, csúcsos tetejű oszlop fülkéje üres.

/Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)/

GPS: É 47° 43.121 (47.718678)
K 16° 24.988 (16.416460)
Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról