Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

FehérvárcsurgóMagyarországFejér megyeFejér vármegye - Aranyhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Fehérvárcsurgó, Aranyhegy

Fehérvárcsurgóról Guttamásiba vezető út északi oldalán, Fehérvárcsurgó központjától 1,5 km-re, az úttól körülbelül 4-500 méterre helyezkedik el a 185,6 m tszf. magasságú Aranyhegy, amelynek területén falmaradványok kerültek elő. A hegy uralja a környéket, nyugat felé jó kilátás nyílik a Bakonyra, és kelet felé a Vértes irányába.

A hegytetőn mintegy 12 méter oldalhosszúságú, négyzet alaprajzú épület 1-1,5 méter magas falmaradványai figyelhetőek meg. Pontos falszélesség nem mérhető, mert a bedőlt falak majdnem teljesen betöltik a négyzetes épület belső részét. Egyedül a déli oldalon hiányzik az omladék, amire az adhat talán magyarázatot, hogy ez a falrész kifelé dőlt, utána elhordták.

Árok vagy sánc nyomát a terepbejárások során nem lehetett megfigyelni. A rom környéke ma füves, a rom területe viszont fákkal és bokrokkal benőtt. Az objektum a szakirodalomban nem szerepel. Fülöp Gyula terepbejárása során figyelt fel az erődítményre. 1997-ben Terei György járt a helyszínen és felmérte a romokat.

A terepbejárások és a felmérés során leletanyag nem került elő, így a torony kora leletekkel nem keltezhető. Fülöp Gyula szerint a völgyet figyelő torony lehetett. 2001-ben légifotó is készült a területről, ez azonban újabb információval nem szolgált.

Források:

Fejér Megye várai az őskortól a kuruc korig – 2011. – 56. oldal

/Fidrich Tibor/ -  http://varvadasz.bloglap.hu/cikkek/toronymaradvany-fehervarcsurgo-aranyhegyen-65885/

2021-ben ásatási munkálatok kezdődtek a helyszínen, így remélhetően hamarosan pontosabb képet kapunk az erődítés formai elrendezéséről és keletkezésének idejéről.

GPS: É 47° 17.657 (47.294281)
K 18° 15.020 (18.250341)

Információk: A helyszín zártkertekkel és lakóházakkal beépített terület ölelésében található.

Autóval is könnyűszerrel megközelíthető a telkek között kialakított földúton. (Fehérvárcsurgó Rendes utca 10.)

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció