Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

RépceszentgyörgyMagyarországVas megyeVas vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

RÉPCESZENTGYÖRGY–ÓVÁR

A falu 1428 óta szerepel jelenlegi nevén. Korábban Tömördnek hívták s az ezt birtokló, hasonló várakat építő Hermán nembeliekkel is rokonságot tartó Tömördiek lehettek az újkorban már Óvárnak nevezett, régi középkori vár építtetői.

A kastélytól északra, az Óvári-réten ásták ki 1702-ben a ma is meglévő halastavat. Az adat azért különösen érdekes, mert elárulja a hasonló nevű várhely fekvését. Egy ránk maradt kéziratos térképen ábrázolnak egy igen kis méretű, négyszögletes árokkal övezett objektumot. Formája és jellege alapján valószínű, hogy ez a névadó objektum, melyet más társaihoz hasonlóan, utóbb a későbbi kastély parkjának elemeként hasznosíthattak.

RÉPCESZENTGYÖRGY kastély

A hely tengerszint feletti magassága 160 m, környezetéből nem emelkedik ki. Közvetlenül a templom szomszédságában, a falu északi szélén épült.

A kastély ura 1549-ben talán Tarródy Péter volt, mint Szentgyörgy akkori legjelentősebb birtokosa.

A Magyarországot ténylegesen kormányzó Ernő főherceg 1579-ben erősítette meg Mezőlaky Ferenc zalavári apát testvérét, Annát a tornyos falakkal megerősített nemesi kúria birtokában. II. Ferdinánd király 1631-ben adományozta a birtokot a későbbi szentgyörgyi Horváth család őseinek, Milkovics Istvánnak és Jánosnak. A család egyik tagja, Horváth János 1676-ban vasi alispán volt. Az épület jelenlegi kiépítése 1790 körül, Hefele Menyhért tervei alapján készült.

forrás:DÉNES JÓZSEF - VÁRHELYEK ÉS KASTÉLYOK A RÉPCE MENTÉN – FELSŐBÜK

https://epa.oszk.hu/03300/03366/00097/denes.htm

GPS: É 47° 21.281 (47.354691)
K 16° 50.701 (16.845009)

Információk: a kastély a település északi részén található, a parkja szabadon látogatható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció