Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Várkastély a Kis-Kárpátokban: Szomolány vára

  • Tartalom
  • Fotók
  • Videók
  • Mellékletek
Szomolány vára

Építésének ideje talán a XV. század közepe és a Kis-Kárpátok északi hágójának közelében emelték. A vártól nem messze zajlott 1704. május 28-án a kurucok talán legfényesebb győzelmét hozó szomolányi csata. Bercsényi Miklós győzte le aznap Ritschan császári tábornok seregét.

Szomolány mezővárosa sokáig a korlátkői uradalomhoz tartozott, melytől Zsigmond király 1388-ban elszakította és Stibor vajdának adományozta.

Ifjabb Stibor 1434-ben bekövetkezett halála után, 1438-ban Albert király guti Országh Mihálynak adományozta. Ezt követően találkozunk a vár első történeti adataival. Első említését 1457-ből ismerjük, várnagyát pedig 1485-ben említik. Azt hogy a vár mennyi idővel előbb épült fel, nem tudjuk. Az Országh családé maradt 1567-ig, amikor Országh Kristóf elhunytával a királyi kincstár lefoglalja. Miksa király 1569-ben Ungnad Kristóf bárónak és nejének, Losonczy Annának adta zálogba. Rudolf azután a várat az uradalommal együtt 1583-ban 30.000 forint fejében örök joggal is nekik adományozta.

Örökösödés útján később az Erdődyekre szállott és e család hosszú ideig birtokolta. Erdődy Borbála révén, aki Czobor Ádám gróf neje lett, később a Czoborok is birtokosai lettek. 1777. július 22-én id. Pálffy János gróf veszi zálogba a várat és az uradalmat, majd 1781-ben a tulajdonába is került. 1864-ig az ő örökösei bírták, de ekkor Pálffy Móricz gróf az uradalmat több mint félmillió forintért megváltotta.

A XVIII. században a vár omladozni kezdett, majd XIX. század elején ki is égett, csupán a vár hatszögletű tornya és néhány külső bástyája maradt meg. A század végére a vár már szinte teljesen romokban hevert.

Könyöki József ábrázolása 1882-ből

Pálffy József gróf aztán 1880 és 1900 között megkezdve, roppant költséggel, neogótikus stílusban, művészien helyreállította. Belső tereit fényesen berendezte és egy ideig otthonaként is szolgált. A szomolányi várkastély uralkodó építménye a kilátó-teraszos hatalmas torony. A meredek tetők, tornyok, a megerősített várudvar a kápolnával és a bástyákkal, valamint a gondozott pázsit mesébe illő, varázslatos hangulatot teremtenek. A várkastély jelenleg a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) – Kongresszusi Központjának ad otthont, ahol az egész év folyamán számos tudományos konferencia és szimpózium kerül megrendezésre.

Parkját és termeit minden szombaton fényképezés vagy filmezés céljából előszeretettel keresik fel az ifjú házasok. A nyári hónapokban, júliusban és augusztusban a nyilvánosság részére is megnyitják. A kastély romantikus jellege kiemeli a környező táj-természeti parkot, amely sűrű erdőbe megy át.

Bővebb információk az oldalunkon:  Szomolány vára

Szomolány videó - Slovakia FPV - Youtube
Szomolány videó - Slovakia FPV - Youtube
Várak.hu mobil applikáció