Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BükkzsércMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén megyeBorsod vármegye - Füzérkő

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Füzérkő (Kerekkő)

Bükkzsérctől északra 5 km-re a Hór-völgy és a Hosszú-völgy találkozása felett emelkedik a Füzér-kő sziklás csúcsa. A csúcstól északkeletre 150 méterre, a hegygerinc kiemelkedő részén van a vár. Kisméretű, hosszúkás területét délkelet felé a Hór-völgy feletti szakadékos hegyoldal, a többi oldalról pedig pár méterrel alacsonyabban, félkörben futó terasz, betemetődött árka fogja át.

A vár platójának hossza 24, szélessége a szakadékig 15 méter. A plató északnyugati szélét határozott, 20–30 cm-re kiemelkedő perem jelzi. Középtájon a perem külső oldalán 3-4 méter hosszan egy gyenge, habarcsba rakott, kb. 1 m éter magas kőfal külső síkja figyelhető meg.

Ez a peremen futó egykori várfal alapozása, melynek vastagságát nem ismerjük. Úgy tűnik, hogy a kissé kiemelkedő, fűvel benőtt perem a fal maradványait takarja. A plató ÉNy-i, hosszanti oldalán futó fal feltehetően bekanyarodik mindkét végén, de ezt csak ásatással lehetne tisztázni. A vár DK-i, hosszanti oldala rövid, erős lejtő után szakadékban végződik, ezen az oldalon erődítésnek nincs nyoma a felszínen.

A várat É, Ny és DNy felöl, 5–6 méterrel mélyebb szinten árok védte félkörívben, kis részben sziklába vágva. Ez azonban ma már csak terasz alakjában látható, mivel a felső falból leomló kövek feltöltötték.

Csak a DNy-i végében van rövid szakaszon sánc az árok külső oldalán, amely egy sziklatömbben végződik. DNy felöl természetes hegynyereg választja el a Füzérkő sziklás csúcsától, ÉK felé pedig a hegy keskeny, kissé lejtő gerince folytatódik. Az árokkal (terasszal) körbefogott teljes terület hossza kb. 50, szélessége kb. 28 méter.

A várra egyetlen adatunk van. 1248-ban IV. Béla király adott engedélyt Lampert egri püspöknek, hogy "Füzér-kőn vagy Kerekkőn, melyek az egri egyház területén vannak, várat építsen" (Kondorné Látkóczki Erzsébet 1997. 13-15.) Az oklevélben leírt határleírás teljességgel összhangban van a jelenlegi határvonallal is, mivel (Bükk-)Zsérc és Cserépfalu közigazgatási határa jelenleg is Füzérkő kettős csúcsán halad keresztül.

(Bükk-)Zsércről tudjuk, hogy már a 13. sz. elejétől a az egri püspöké volt egészen 1457-ig, amikortól a felsőtárkányi karthauzi szerzetesrend birtoka lesz. A vár építését így nagy valószínűséggel a szomszédos Cserép birtokát is uraló egri püspöknek tulajdoníthatjuk. A vár jelentősége már csak kis mérete, és a főbb útvonalaktól távoli fekvése miatt is korlátozott lehetett, de alapvetően a püspök hatalmát szolgálhatta területe felett. Nem valószínű azonban, hogy a vár feladata a Hór-völgyében futó út ellenőrzése lett volna, mivel ez a sziklacsúcson lévő várból eredményesen nem volt megvalósítható.

A várat a későbbi birtokleírásokban sem említik. A vár építésének, fennállásának és pusztulásának idejére nincs adatunk. Csak valószínűsítjük, hogy rövid ideig állhatott fenn.

A vár kutatásában a döntő fordulat a 2000. év tavaszán történt, amikor végre tisztázódott a vár léte. Ekkor vált ismertté az, hogy Tóth Sándor felsőtárkányi lakos a sziklacsúcstól 150 méterre, a gerincen megtalálta a kis vár maradványait. Ezt közölte Nováki Gyulával, aki Baráz Csabával együtt – Tóth Sándor felfedező kalauzolása mellett –  ugyanazon év május 16-án azonosította a várat.

A maradványok felmérésére Nováki Gyula vezetésével 2001. augusztus 4-én, Jurecz László Miklós és Sárközy Sebestyén közreműködésével került sor. A vár területén az azonosításakor egy apró középkori cseréptöredéket és egy kis égett paticsdarabot sikerült a magas fűben fellelni. További eredményeket csak régészeti ásatással lehetne megtudni.

A közelmúltban készített légifotókon az is jól mutatkozik, hogy az erődítésnek helyet adó szikla valóban egy kerek alakzatot formáz. A többek álltal megfogalmazott feltevés, hogy az oklevelekben szereplő Kerekkő és Füzérkő megnevezés egy helyszínt takarhat, eléggé megalapozottnak látszik. Annak fényében feltétlen, hogy az oklevélben szereplő engedély vagylagos leírású. Így valószínüleg végűl a Kerekkőn épülhetett meg, a most Füzérkőnek tekintett vár.

Pusztuló falmaradványok az északnyugati oldalon még láthatóak. Mivel a hegy napjainkban szigorúan védett terület, kevés remény van a még mutatkozó falak megmentésére.

Források:

Nováki Gyula - Füzérkő vára

Nováki Gyula - Sárközy Sebestyén - Feld István: Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az őskortól a kuruc korig

Magyar Várarchívum Alapítvány - Terepi feljegyzések, állapotleírás

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 0.230 (48.003841)
K 20° 31.314 (20.521894)

Információk: A vár megközelítése kb. 17-18 km hosszú túrát kíván meg. A Hór-völgybe autóval nem lehet behajtani, így a látogatóközpont ingyenes parkolóját tudjuk használni. A Hór-völgyben haladva 7 km-t, a Hosszú-völgy elágazásánál a Hosszú-völgyben kell még további 600 m-t haladni.

Itt jobbra letérünk a turistaútról és egy földúton haladunk a várhegy északnyugati oldalán, míg 300 m megtétele uán egy vadászleshez érünk. Itt a jobbra tartó ösvényen kell felkapaszkodni a nyeregre, mely kb. 200 m távolságra van. Itt jobbra tartva kb. 150 m után érjük el a várat. Fontos! A vár alatt az ÉNy-i oldalon vadkerítés fut, így a várat az ÉK-i nyereg felöl lehet csak elérni.

A fiatal, még növekvő erdőben az ösvények és a közlekedési viszonyok gyorsan változhatnak! A vár helyszíne fokozottan védett terület, így felkeresésére a késő ősztől, kora tavaszig terjedő időszakot válasszunk!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció