Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BükkzsércMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén megyeBorsod vármegye - Füzérkő

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Bükkzsérctől északra 5 km-re a Hór-völgy és a Hosszú-völgy találkozása felett emelkedik a Füzér-kő sziklás csúcsa. A csúcstól északkeletre 150 méterre, a hegygerinc kiemelkedő részén van a vár. Kisméretű, hosszúkás területét délkelet felé a Hór-völgy feletti szakadékos hegyoldal, a többi oldalról pedig pár méterrel alacsonyabban, félkörben futó terasz (betemetődött árok) fogja át. Északnyugati peremén kis szakaszon az egykori várfal alapozása látszik. A vár platójának hossza 24, szélessége a szakadékig 15 m.

A várra egyetlen adatunk van. 1248-ban IV. Béla király adott engedélyt Lampert egri püspöknek, hogy "Füzér-kőn vagy Kerekkőn, melyek az egri egyház területén vannak, várat építsen" (Kondorné Látkóczki Erzsébet 1997. 13-15.)

A várat a későbbi birtokleírásokban nem említik. Az engedély kiadását követően rövidesen bizonyára felépült a vár, de további sorsáról semmit sem tudunk. Csak valószínűsítjük, hogy rövid ideig állt fenn (Nováki Gyula-Sárközy Sebestyén).

Az említett oklevél a történészek előtt már régóta ismert volt, a vár tényleges maradványait azonban több bizonytalan és téves feltételezés után csak a közelmúltban sikerült azonosítani Füzérkő sziklás csúcsa mögött, a keskeny gerinc egyik kiemelkedésén.

/Nováki Gyula/

GPS: É 48° 0.234 (48.003899)
K 20° 31.311 (20.521851)

INFORMÁCIÓK: Bükkzsérctõl északra, a Hór-völgy és a Hosszú-völgy elágazásánál a Hosszú-völgyben kell még kb 600 métert továbbhaladni. Itt jobbra le kell térni a jelzett turistaútról és a vadkerítés mentén gyalogolva északnyugatról közelíthetjük meg a várat.

Várak Kastélyok Templomok évkönyv