Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bojca - Ochsendorf - BoiţaRomániaErdély és PartiumSzeben vármegye - Törttorony

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Bojca (Boi�a) község a Szebeni-havasok főágának K-i végében, a Vöröstoronyi-szoros É-i felében, az ÉK-ről érkező és itt D-re forduló Olt jobb partján fekszik.

A falutól kb. 6 km-re D-re, a Vöröstoronyi-szorosban, az Olt folyó partján egy régi erődítmény, az úgynevezett „Törttorony” falai tűnnek fel.

A tornyot korábbi vélemények szerint a XV. században emelték. Az újabb kutatások viszont már jóval későbbre, 1501-1509 közé teszik építését. A toronyhoz csatlakozó, a szorost elzáró fal valószínűleg II. Rákóczi György rendelete nyomán készült a XVII. században.

A Vöröstoronyi szorosban emelkedő torony fontos szerepet játszott a törökök elleni védekezés során. Nem sokkal első okleveles említése előtt, 1493. február 2-án a szász városok csapatai – Hecht (Csukás) György szebeni főbíró vezetésével – a vöröstoronyi szorosnál szétverték a Szászföldet pusztító török portyázókat. 1511-ben I. Szelim szultán parancsot adott a végvidéki pasáknak és bégeknek, hogy állandóan támadják Magyar- és Horvátországot, így az akkor már bizonyosan álló torony állandó őrséggel megrakva figyelte Erdélynek e legfontosabb déli bejáratát.

Valamikor a 17. század vége felé pusztulhatott el.

Északi és keleti oldalának két emelete 17 m magasságban ma is áll, a többi oldalon már régebben leomlott, az út jobb oldalán húzódó magaslat oldalában pedig a toronyhoz tartozó, a régi országutat lezáró kőfal maradványai látszanak.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 118.


GPS: É 44° 35.334 (44.588898)
K 24° 15.569 (24.259480)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció