Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NagyharsányMagyarországBaranya vármegyeBaranya történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Szársomlyó vára

A falu felett emelkedő Szársomlyót és a hegy alatt levő falut 1249-ben IV. Béla király Balog Miklós dubicai comesnek, V. István ifjabb király tárnokmesterének adományozta azzal, hogy ott saját költségén várat építsen. A felépült ,,castrum Zaarsomolou"-t halála után 1287-ben veje, Lőrinc nádor fia Kemény comes, Baranya megyei főispán nyerte IV. László királytól adományba. A vár 1291 körül az ország bírája által Konrádnak és fiának Jakabnak, Lőrincz nádor fia Kemény comes elleni ügyének elhalasztására vonatkozó oklevelében ,,castellum eiusdem de Harsan"-ként szerepel.

Kemény azonban Károly Róbert ellen fellázadt, és ezért a király 1319-ben a várat ostrommal elfoglalta. Az 1340-es években a baranyai ispán birtoka lett. Később, 1380-ban Horváti János macsói bán szerezte meg, kinek itteni várnagya ebben az időben Balázs fia István. Baranya, Valkó és Bodrog vármegyék főispánjának adományozta. E család közel száz évig tartotta birtokában, amikor az 1470-es évek elején laki Kis Tamás királyi kamarás, majd 1483-ban vingárti Geréb Péter nádor kezére került.

A török 1532-ben foglalta el. Az ostrom során megsérült falakat már nem állította helyre, nem javította ki, aminek következtében azok pusztulásnak indultak úgy, hogy ma már csak igen csekély maradvány található a felszínen.

Fényes Elek 1851-es Magyarország Geographiai szótára c. művében ezt írta: „A helység felett emelkedő, czukorsüveg formájú magas hegyének tetején, láthatni egy régi vár omladékait, honnan Bács, Baranya, Verőcze vidékeire felséges kilátás nyílik”. A romokból ma már csak két várfal talapzata látható.

GPS: É 45° 51.324 (45.855400)
K 18° 24.657 (18.410950)

Információ: A Szársomlyó Természetvédelmi Terület! A hegy 1944 óta védelem alatt áll – mint a magyar kikerics egyetlen hazai termőhelye – , majd 1991-től az északi és a déli oldal is fokozott védelmi oltalmat kapott, így csak engedéllyel és kísérővel látogatható.

A fokozottan védett Szársomlyó egyedülálló természeti és kultúrtörténeti értékeit szakvezetéses túra keretében lehet megismerni. Program időtartama: 3-4 óra, Túra hossza: 5 km. Időpont: minden szerdán, csütörtökön, pénteken, szombaton, vasárnap 10.00 óra.

Elérhetőség: Balogh László, Tel.: +36 (20) 913-7534

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció